Monday, 28 December 2009

Personal: Danok

~ 25/12/09 : Mencuba Blackberry di Danok ~
Solehah & famili tiba di Danok (bandar bersempadan dengan Bukit Kayu Hitam) jam 4.30 petang selepas menukar sedikit wang di Changlun. Selepas selesai urusan imigresen, kami singgah di sebuah restoren - untuk basah tekak & alas perut.
Belum pun sempat pesanan sampai, kami menerima panggilan telefon daripada Bang Ei (sepupu mama Solehah) yang berjanji untuk menjemput kami. Beliau datang dengan seorang sahabat karib beliau (Nawi - tauke gas utama di Narathiwat) yang juga kenalan keluarga.
Mereka turut serta minum & apabila selesai kami bertolak ke Narathiwat. Dalam perjalanan kami singgah sebentar di sebuah stesen minyak untuk bersolat. Selesai solat qasar, kami teruskan perjalanan. Sampai di Kampong Lubok Sawo jam 9.30 malam (8.30 malam waktu Thailand) - rumah Kak Mas untuk makan malam. Kami dihidangkan dengan gulai serati. Selesai makan, Nawi pulang ke rumah & kami bertolak ke Sungai Batu (lebih kurang 4Km dari rumah Kak Mas).
Catatan:
1. Kak Mas ialah seorang sepupu kepada mama Solehah - tukang masak yang handal.
2. Siti ialah panggilan Solehah kepada Kak Mas.

Personal: Sawadee

~ 25/12/09 : Malaysia-Thai Boarder ~
Sebagai memenuhi janji (hadiah) mendapat 'top-ten' Peperiksaan Akhir Tahun 2009, Solehah dibawa bercuti di Thailand - melancong sambil menziarahi keluarga. Abang Mad ikut serta (terpaksa bercuti) untuk membantu menguruskan Solehah.
Dengan pertolongan keluarga di Thailand, kami memulakan perjalanan jam 3.00 petang pada 25/12/09 dari rumah menaiki teksi Pak Elias (kenalan) menuju Bukit Kayu Hitam. Destinasi pertama kami ialah ke Kampung Sungai Batu di Wilayah Narathiwat - wilayah 'bergolak'.
Catatan:
1. Kampung Sungai Batu terletak bersebelahan dengan Kampung Teluk Manok - terdapat Masjid yang berusia lebih 300 tahun - dibina tanpa sebatangpun paku.
2. Draf post ini dibuat buat lebih awal, namun hanya dapat dipublish di Bangkok (Hotel Regent, Bangkok) bila terdapat internet connection.

Wednesday, 2 December 2009

Personal: Marsya Nur Aulia

~ Solehah & Marsya Nur Aulia: 29/11/09 ~
Walaupun sudah lebih 8 tahun & banyak hospital dikunjungi, kami tidak pernah bertemu mana-mana kanak-kanak AMC (Arthrogryposis Multiplex Congenita) seperti Solehah. Cuba juga bertanya-tanya kepada para doktor, namun tiada jawapan pasti. Bukan apa, hanya untuk berkongsi pengalaman - walaupun dikatakan tiada dua masalah yang serupa untuk kes AMC.
Namun (melalui blog ini) akhirnya dengan ketentuan Allah, kami diketemukan dengan seorang lagi anak istimewa pengidap AMC iaitu Marsya Nur Alia. Pertemuan tersebut diatur di rumah pada hari Ahad, 29/11/09 (hari ke-3 Aidiladha) & berlangsung dengan penuh rasa kekeluargaan. Banyak perkara yang dapat dikongsi pada petang hari tersebut.
Catatan:
1. Rasanya Marsya tidaklah seteruklah Solehah - pada umur ini beliau nampak pintar, sudah boleh duduk & pegang benda.
2. Adalah diharapkan rasa kekeluargaan yang terbina bukan sahaja berpanjangan tetapi bertambah akrab.
3. Terbukti sifat pengasih & penyayang Allah kerana menganugerahkan Marsya kepada ibu & bapa yang amat positif - Marsya is in the good hands.
4. Kami doakan ibu & bapa Marsya terus gigih untuk membesarkan Marsya.
5. Marsya juga dirawat oleh para doktor yang sama - Dr. Zul, Dr. Asri & Dr. Asyikin.

Sunday, 29 November 2009

Santai: On 'Computer Error'

~ Solehah dengan Pakcik & Makcik JB ~
Selaras dengan perkembangan semasa, Solehah kini dah mempunyai Facebook sendiri. Pakcik JB (anak keempat Cikgu Mat Pedu) yang balik untuk berhari raya Aidiladha tolong buatkan. Makcik JB pula tolong ajarkan bagaimana nak selenggara/update Facebook.
Since Solehah is under-age, Pakcik JB telah beri date of birth yang tak betul - tipulah tu. Anyway, Solehah is happy. Thanks Pakcik JB & Makcik.
On 'modern age' technology:
A man who was having problem with his computer called his friend for help. After clicking a couple of icons (buttons), the problem was solved. Wanted to know what the problem was, the man asked his friend, "So, what was wrong?"
"It was an 'ID ten T' error," replied his friend.
Didn't want to appear stupid, the man inquired, "What's that ... in case I need to fix it again?"
"Haven't you ever heard of such error before?" asked his friend.
"No," he replied.
"Write it down and you'll figure it out," he said.
So the man wrote it down ...
Catatan:
1. Dengan pertolongan Makcik, Pakcik JB telah belikan Solehah hadiah yang dia kehendaki. Although it might be nothing to a few, but to the family it is really a GREAT GIFT.
2. Hidup Pakcik (3x).

Saturday, 28 November 2009

Jamung: Make Your Choice

~ Solehah & Her Family At Home : Aidiladha 1430 Hijrah ~
You are riding along on your motorbike on a wild, stormy night. You pass by a bus stop and you see three people waiting for a bus. Those three are:
1. a little handicapped girl (mirip adik anda) who looks as if she is going to die;
2. an old friend who once saved your life; and
3. a perfect man/woman whom you have been dreaming about.
Which one would you help? Who would you offer a ride as there could be only one passenger on your motorbike?
You could pick up the little girl first because she is going to die; or you could take the old friend because this would be the perfect chance to pay him/her back. However, by making that choice you may never be able to find your perfect dream lover again.
Sometimes, we gain more if we are able to give up our stubborn thought limitations. The art of being wise is the art of knowing what to overlook.
-Anonymous-

Friday, 27 November 2009

Personal: Aidiladha

Lazimnya, pada Hari Raya Qurban, Solehah akan mengajak abangnya ke masjid untuk melihat sembelihan qurban. Kalau dengan her second brother, tak banyak soal - akan didukungnya Solehah ke masjid. Her eldest brother pun sebenarnya lebih kurang sama. Cuma dia akan memberitahu tak perlulah pergi kerana dia amat 'sedih' ke masjid kerana hari raya aidiladha ialah "ulang tahun kelahirannya, di situlah tempat dia dibuang selepas dilahirkan & kemudiannya ditemui oleh ayah & mama".
Catatan:
1. Persiapan sambutan kali ini paling sederhana.
2. Hanya Pakcik & Makcik JB balik beraya di kampung.

Wednesday, 25 November 2009

Jamung: On 'School Holidays'

~ Picnic, Yan : Will there be another moment? ~
After Solehah's mama appointment at Klinik O&G (HSB) yesterday, Solehah wanted to to buy a story book - her first present for being top ten in her final exam. She chose "Bacakan Saya Satu Cerita" which was quite expensive. Her parents took the opportunity to buy her another two exercise books (English & Mathematics Year 3) to keep her busy during this school holidays. It is also to make as good as her two brothers.
Hope Solehah could answer Mathematics questions (such as below - modified from Solehah exercise book) fast & correct.
111,111,111 x 111,111,111
Catatan:
1. Don't think Solehah manage to get the right answer. But once being told, she will say, "senang ... adik tersilap." Taktik biasa Solehah.
2. Solehah juga dibelikan sepasang lagi kasut baru - kasut raya - her second present for being top ten. Wonder how many more ...
3. Alhamdulillah, mama Solehah kini disahkan 100% sihat.
4. Bought myself another book "Asam Garam Gula & Kopi" by Abd. Jalil Ali - sebagai memenuhi janji 'satu bulan sebuah buku'.

Tahfifah: Terkilan

~ Solehah & Uncle Alan (Physiotherapy HSB) ~
Membesarkan anak-anak (amanah Allah) adalah sesuatu yang tidak membebankan. Apa lagi dalam membesar & mendapatkan pelbagai rawatan untuk Solehah. Walaupun sedikit memenatkan tetapi tidak pernah (malah tidak mungkin) dirasakan sebagai sesuatu yang menyiksakan. Mama & ayah Solehah sentiasa bersama mengharungi susah payah. Dalam banyak situasi, kedua-dua abangnya turut membantu.
Berkat kesabaran & kesungguhan, kami bahagia apabila melihat keadaan Solehah sentiasa menunjukkan 'improvement'. Syukur, alhamdulillah.
Namun, agak terkilan (berdasarkan pemerhatian) kerana didapati hanya kaum ibu yang kerap mengiringi anak-anak berbanding kaum bapa.
Walaupun tiada hak mempersoalkan, tetapi lebih wajar jika bapa sentiasa menemani isteri & anak. Janganlah sekadar menghantar, kemudiannya entah ke mana & hanya datang menjemput apabila dihubungi setelah selesai rawatan.
Catatan:
1. Dalam satu kes, kami menemui sebaliknya iaitu hanya bapa sahaja yang mengiringi anak. Sedih kerana si ibu (seorang doktor) langsung tak pernah nampak batang hidung walaupun bertugas di hospital yang sama di mana anaknya mendapatkan rawatan. Agaknya malu. Tak sepatut begitu kerana 'we' are the selected people (by Allah) to have such a child.
2. Kami juga perasan yang kebanyakannya tidak begitu 'friendly' apabila cuba didekati untuk berkongsi rasa & pengalaman.
3. To my family, "we are VERY PROUD to have Solehah".

Sunday, 22 November 2009

Personal: On 'Limitation'

~ SuaRasa: 30/10/09 ~
Being what she is, has limited Solehah's participation in her school's activities. Whenever there is an activity, Solehah won't go to school - no one will take care of her as the teachers & friends will be busy. Pity her ...
For example, during her school sports day (although never mentioned) we knew that she wanted to take part in the show during the break.
She even came home one day telling that her classmate was selected as the school's prefect. On another occasion, she told that another friend had been appointed as pengawas pusat sumber sekolah.
To treat her fairly (Abang Mat: tennis & Abang Kuan: Taekwando), her mama had promised (when the time is right) to send her to a music class - learning either piano @ keyboard. As Solehah likes singing, she couldn't hardly wait for that moment.
Catatan:
1. Suara Solehah bukannya sedap. Namun dia bolehlah juga menyanyi, ingat lirik & nama lagu. Agak menghairankan kerana dia hanya mendengar radio ketika di dalam kereta - di rumah tiada radio @ seumpamanya.
2. Tak dapat dipastikan apakah Solehah berjiwa seni - muzik & nyanyian - kerana pada dasarnya tiada ahli keluarga yang betul-betul berbakat dalam bidang tersebut walaupun kedua-dua abangnya ada memiliki gitar.
3. Antara lagu yang Solehah minati ialah "Memori Tercipta": Shila OIAM & "Ayat-ayat Cinta": Rossa.

Tuesday, 17 November 2009

Personal: Terima Kasih

~ Maya & Friends ~
Tidak terduga untuk sampai ke tahap ini semasa mula menulis blog. Alhamdulillah, blog ini telah mencatatkan catatan ke-100 baru-baru ini.
Pos kali ini adalah untuk menyatakan penghargaan & terima kasih kepada: (1) 'bilah buluh' kerana merupakan individu pertama yang secara tidak langsung telah mencetuskan budaya blog; (2) Solehah serta kaum keluarga Solehah (mama, abang-abang & kerabat terdekat) yang sentiasa dijadikan inspirasi & bahan penulisan; dan (3) mereka yang secara rela hati menjadi 'pengikut nyata' blog ini - sebahagiannya dipaksa (rujuk pos: Personal: Sifu -15/02/09).
Namun, berikut adalah beberapa perkara yang menarik (dirasakan wajar untuk dicatat) sepanjang mengendalikan blog ini:
  1. Dimaklumkan oleh abang-abang Solehah yang ada segelintir rakan mereka mengikuti blog ini - jika benar, terima kasih kepada mereka.
  2. Seorang kenalan lama (orang Jeniang) pernah menelefon pada satu malam mengatakan yang beliau sedang membaca blog ini.
  3. Solehah memperolehi kenalan (keluarga) maya secara tidak langsung - Kak Maya (Princess Maya) & Kak Qaisara - terima kasih kerana berkongsi rasa. Pernah juga ditanya oleh seorang 'pengikut senyap' siapa itu Akak Maya.
  4. Terbaru, satu e-mel dari Sdr. Ridzuan (bapa kepada Marsya Nur Aulia - another gifted child) yang ingin berkenalan untuk berkongsi pengalaman. Terharu & sebak jadinya apabila beliau mencatatkan: saya bterima kasih kerana blog sdr byk memberi semangat dan dorongan serta motivasi pada saya utk terus berusaha dan berserah pada Allah atas anugerah x ternilai yg diberi. Keluarga sdr akan mjadi role model kami utk terus berusaha ... insyaAllah ... (dipetik dari e-mel asal beliau dengan dibuat sedikit pengubahusaian).

Catatan:
1. InsyaAllah keluarga Solehah akan cuba mengatur pertemuan dengan keluarga Marsya Nur Aulia dalam waktu terdekat - kesejahteraan & kebahagiaan keluarga tersebut kami doakan.
2. Sukar untuk menerangkan kepada Solehah tentang 'hubungan maya' apabila dia bertanya ke mana perginya Akak Maya & Akak Qaisara.
3. Terima kasih kepada semua yang pernah singgah di blog ini - semoga anda semua dirahmati.

Saturday, 14 November 2009

Jamung: Peperiksaan Akhir Tahun 2009

~ Padang Besar, 31/07/09: After meeting Mr. Zul at HTF ~
The following is the result of Solehah's End Year Exam:
Bahasa Melayu (Pemahaman) = 99 - Grade A
Bahasa Melayu (Penulisan) = 86 - Grade A
Bahasa Inggeris = 71 - Grade B
Matematik = 91 - Grade A
Science = 98 - Grade A
Pendidikan Islam = 100 - Grade A
Bahasa Arab = 80 - Grade A
Muzik = 74 - Grade B
Ejaan = 100
Spelling = 100
TOTAL : 545
PERCENTAGE: 90.8%
POSITION: 9/43
Catatan:
1. Solehah berjanji to be 'the top ten' in her class & she got it.
2. The promise to be 'the top ten' is fair enough since Solehah is in the best class of one of top school in town.
3. Janji tersebut dibuat setelah Solehah mendapat nombor 14 & 22 pada peperiksaan-peperiksaan sebelumnya.
4. Solehah demanded for a holiday (vacation) - Penang, Cameron Highlands, Genting Highlands, Bangkok, bla bla bla ...
5. The achievement is based on the combination of 'usaha, sabar & doa'.

Wednesday, 11 November 2009

Anekdot: On "H1N1 & SARS"

~ IKEA P. Jaya: the day (28/08/09) after his 2nd. brother left for his 2nd. Year ~
Previous post was on Solehah's alahan. With H1N1 is still around recently, we are always extra careful when we are outside.
A friend told me:
One day he stopped at a stall for a drink. Then came two men & one of them ordered "H1N1 Satu". He smiled when he realized that it was "Horlick Satu, Nescafe Satu".
Another friend who heard, then added:
H1N1 could also be "Hotdog Satu, Nugget Satu".
On SARS I remembered this:
In one of his exam, a young medical student was stumped with this crucial question: What advice can you give to the public on how to prevent SARS?
Secara selamba (after thinking hard) he came up with this answer:
Don't drink SARS-i. Don't eat SAR-dine. Don't even touch SA-tay & finally don't wear SAR-ung.

Tuesday, 10 November 2009

Tahfifah: On "Fatherhood"

~ Solehah & Her Brothers ~
Bringing up Solehah & her two brothers are the most joyful moments in life. Now, as Solehah is the only child at home, life sometimes becomes quite lonely. Time past so fast - both Solehah's brothers are already away. They are very close to Solehah, treat her well & will try to fulfill what ever their sister ask for. Although far away, they always keep in-touch.
As for Solehah's mum, (walaupun selalu marah-marah) I guess she also missed her two sons badly - same feeling as what Solehah felt. She always asked whether sudah call/skype dengan anak-anak untuk bertanya khabar.
Basically all her anaks are closer to her compared to the ayah. It is normal as she takes care of them more than the ayah. As for the ayah, (based on his own feeling towards his dad - Cikgu Mat Pedu) he knows that at the age of:
5 years old : My dad can do anything.
7 years old : My dad is stronger than your dad.
12 years old : Well, dad does not seem to know that either.
15 years old : Dad is hopelessly old-fashioned.
20 years old : What do you expect? He knows nuts.
25 years old : Excuse him lah! He is getting a bit senile.
30 years old : I better ask dad's opinion.
35 years old : If my dad is still around, I would like to ask him what he would do before I make the decision.
40 years old : I wonder what dad would have thought about that? He was pretty clever.
45 years old : My dad was very knowledgeable & wise.
50 years old : I'd give anything if dad were here so I could talk this over with him. I really miss that man - CIKGU MAT PEDU. al-Fatihah.
Catatan:
Solehah dah mula nak tidur dengan neneknya. Kena guna taktik agar dia terus tidur dengan mama & ayahnya.

Saturday, 31 October 2009

Personal: On 'Alahan'

~ Solehah & Aziz Desa: SuaRasa TV9: 30/10/09 ~
Sejak kecil, Solehah mengalami beberapa bentuk alahan. Hasil pemerhatian (setelah diminta oleh doktor), Solehah didapati alah kepada persekitaran, cuaca & beberapa jenis antibiotik. Alahan kepada persekitaran & cuaca menyebabkan Solehah mudah mendapat demam, manakala alahan terhadap antibiotik pula akan menyebabkan kulit Solehah membengkak.
Justeru itu, Solehah akan cuba dielak dari berada di tempat yang ramai orang. Kalau terpaksa (seperti di pusat membeli belah) hanyalah untuk seketika sahaja. Kami turut mendapatkan suhu aircon yang sesuai untuknya. Antibiotik yang sesuai juga sudah dikenal pasti.
Dengan izin Allah & diet yang betul, daya tahan Solehah terhadap persekitaran & cuaca kini telah bertambah baik. Tempat-tempat yang dulunya menjadi larangan kini telah boleh dikunjungi. She is very happy about it & so do we.

Friday, 23 October 2009

Santai: On "The Four-letter Word"

~ Solehah & Mr. Zulkiflee Osman ~
A friend of Ayah Solehah once asked him about Solehah's surgery. He explained that so far Solehah had gone five surgeries & one more which is scheduled on the 15th. January next year.
This coming surgery is to lengthen the tendon of her right foot. The surgeon who will do the surgery is Mr. Zulkiflee Osman (Orthopedic Paediatric Surgeon from HKL - orang Kulim). This coming surgery will be his fourth time attending Solehah.
When asked about his feelings toward the surgery, Ayah Solehah told his friend (secara bergurau) that he is OK as long as the surgeon does not use the four-letter word while performing the surgery.
"What's that?" asked that friend.
"OOPS!" replied Ayah Solehah.
"Ce****, hang! Aku ingat ... ", his friend retorted.
Catatan:
1. Berdasarkan pengalaman, para doktor tidak akan mengambil risiko sekiranya peluang pembedahan itu berjaya 50 - 50 apa lagi jika pembedahan tersebut lebih bersifat penambahbaikan.
2. Pernah pembedahan terhadap Solehah dibatalkan kerana masalah bius.
3. Pembedahan keenam ini adalah kerana pijakan kaki kanan Solehah tidak rapat (flat on the ground).
4. Mr. Zul telah banyak membantu Solehah & merupakan contoh keikhlasan seorang doktor hospital kerajaan.
5. Hanya Allah yang dapat membalas segala pertolongan yang diberikan Mr. Zul yang telah dianggap rakan karib oleh keluarga Solehah. Doa kami sekeluarga ialah semoga Allah sentiasa merahmati Mr. Zul & keluarganya.

Tahfifah: On ''Strong Believers''

Solehah's final year exam will start next week, i.e this coming Monday, 26th. October until Thursday the 29th. October. She is working very hard - after being force & making a promise to take her for a holiday - to be the top ten in her class. We hope and pray she will achieve what she targeted.
Anyway, we strongly believe she could do it if she is not careless when she sits for the exam. Thanks to her mama who really helps her in preparing for the exam.
Personally, I think it is a fair target as Solehah missed a lot of class attending treatments at the hospital. Moreover, most of her family members are the average academic achievers.
The parents of bright children are strong believers in heredity.
~ Anonymous ~
Catatan:
Sudah dua minggu berturut-turut Solehah ada temujanji di hospital iaitu pada 13 Oktober dengan Pakar Kanak-Kanak & kelmarin, 22 Oktober dengan Pakar ENT.

Thursday, 22 October 2009

Jamung: Mana Nak Dapat ...

~ Solehah & her Paksu Mi ~
Akhirnya dengan izin Allah pada 19/10/09 yang lalu, Solehah & keluarganya diketemukan dengan Paksu Mi (suami Maksu Hani - orang 'Ko' Nerang & pakar tepung talam). Kami kenal Paksu Mi & isteri melalui blog ini.
Pertemuan tersebut berlaku kerana ditakdirkan Paksu Mi datang ke rumah atas urusan rasmi iaitu memperbaiki internet connection yang bermasaalah sejak beberapa hari sebelum itu. Ketika membuka pintu pagar, ayah Solehah langsung tidak perasaan Paksu Mi. Namun, semasa bersalaman beliau mengenalkan diri dengan memberitahu bahawa beliau ada mengikuti blog ini. Lantas ayah Solehah kenal yang beliau adalah Paksu Mi.
Maha kaya Allah ... masalah internet connection (yang dianggap sesuatu yang mengecewakan) telah membawa kepada sesuatu yang membahagiakan. MANA NAK DAPAT - rupa-rupanya kerana masalah tersebut (selain internet connection kembali pulih):
1. kami diketemukan dengan antara individu yang ingin sangat kami temui;
2. mendapat nombor telefon personal Paksu Mi - untuk dihubungi jika menghadapi masalah pada masa akan datang.
3. Solehah dapat duit raya daripada Paksu Mi - gembira betul Solehah.
Which do you prefer:
A relationship founded on friendship?
or
A friendship founded on relationship?
Catatan:
1. Iktibar besar yang diperolehi ialah sesuatu kejadian yang menimpa (termasuk musibah) adalah atas kehendak Allah & pasti ada sebabnya.
2. Adalah diharapkan perkenalan ini akan berterusan.
3. Kebahgiaan Paksu Mi & keluarga kami doakan.

Wednesday, 14 October 2009

Tahfifah: Kampung Terbakar

~ Abang Mat & Syazwan: Penerima & Bakal Penerima Pinjaman (?) ~
Sabda Rasulullah S.A.W.
"Jiwa seseorang mukmin tergantung dengan hutangnya sehinggalah dia menjelaskan hutangnya."
~Riwayat At-Tarmizi~
Sabda di atas tercatat di dalam surat peringatan terakhir bayaran balik pinjaman pelajaran MARA yang ayah Solehah terima pada 12/10/09 sebagai penjamin kepada salah seorang kerabat Solehah. Surat tersebut mencatatkan bahawa pemuitang telah gagal membuat bayaran selama 9 bulan berjumlah RM450.00. Ini bermakna bayaran balik pinjaman hanyalah RM50.00 sebulan.
Jumlah bayaran tersebut pasti mampu dibayar (kalau mahu) walaupun belum mendapat pekerjaan tetap. Jumlah tersebut amat kecil berbanding duit top-up handphone. Dengan lain perkataan, jika mampu memiliki handphone sudah pasti mampu membayar hutang. Namun, bila gagal membayar setiap bulan, maka jumlahnya menjadi banyak & semakin bertambah.
Bengang!!! Begitulah perasaan ayah Solehah & baginya (seperti peribahasa yang pernah diungkapkan oleh Karam Singh Walia - TV3) "terbakar kampung nampak asapnya, terbakar hati siapa yang tahu".
Catatan:
1. Kalau tidak salah ingatan, ini merupakan kali ketiga surat peringatan diterima kerana menjadi penjamin kepada kerabat tersebut.
2. Adalah diharapkan tiada cucu cicit Cikgu Mat Pedu yang gagal membayar hutang kerana kegagalan berbuat demikian bukan sahaja menyebabkan 'jiwa tergantung' tetapi juga menyusahkan penjamin & menjejaskan orang lain untuk membuat pinjaman.
3. Belajarlah mensyukuri nikmat (agar tidak dikatakan kufur nikmat) dengan menjelaskan pinjaman.
4. Sering juga menerima surat peringatan kerana menjadi penjamin kepada seorang lagi kerabat yang kini sudah mempunyai pekerjaan tetap, isteri yang bekerja, beranak pinak, rumah & dua buah kereta.
5. Bagaimana jika dicadangkan 'ah long' sebagai pemungut hutang pinjaman pelajaran???

Monday, 12 October 2009

Personal: Janji II

~ Maksu Hani & Paksu Mi ~
Berbicara tentang "janji", ada beberapa janji yang masih belum dapat ditunaikan. Antaranya ialah janji untuk membawa Solehah mengunjungi gerai Mak Su Hani di Pasar Ramadhan yang lalu.
Walau mempunyai alasan, janji tetap janji & di dalam Islam, janji mesti ditunaikan. Kepada Mak Su Hani, dipohon berbanyak maaf. InsyaAllah janji tersebut akan ditunaikan juga. Bila??? Hanya Allah yang tahu.
Catatan:
1. Foto di atas diambil dari blog Maksu Hani di url http://hanisritalam.blogspot.com/
2. Maksu Hani ialah orang Ko Nerang (Kuala Nerang) - bandar terdekat bagi orang-orang Pedu.

Personal: Janji I

~ Menunaikan Janji ~
Semasa menunaikan fardhu haji pada penghujung 2005, mama Solehah berjanji dengan seorang sahabat (Hajjah Jamilah, Staf Penang Port Commission) untuk menghadiahkan beliau salinan fotostat himpunan amalan & doa harian. Janji tersebut Hajjah tersebut ditemui di dalam Masjid al-Nabawi, Madinah.
Janji tersebut tertangguh untuk beberapa ketika sehinggalah tertunai hanya pada 04/06/09 yang lalu dalam perjalanan pulang membawa Solehah bercuti di Pulau Pinang & meneruskan perjalanan untuk kenduri anak seorang sahabat (Non Jeniang).
Catatan:
1. Dalam Islam, memungkiri janji adalah salah satu sifat orang munafik.
2. Masih terbayang nikmat & keseronokan menjadi "tetamu" Allah. Semoga hajat untuk sekali lagi menjadi "tetamu" Allah akan dapat ditunaikan.

Sunday, 11 October 2009

Jamung: Novelhut

~ Books Bought At Novelhut ~
Adalah menjadi kebiasaan (sejak berulang alik ke KL untuk rawatan Solehah) untuk kami sekeluarga singgah & bermalam di Ipoh. Kebiasaan tersebut diulangi baru-baru ini (26/08/09) semasa dalam perjalanan menghantar abang kedua Solehah ke KLIA. Persinggahan di Ipoh kali ini amat bermakna kerana:
Pertama, dapat menunaikan hajat Solehah yang tidak kesampaian sebelum ini iaitu berbuka puasa di hotel.
Kedua, semasa meronda-ronda di Ipoh Parade, ayah & abang kedua Solehah terjumpa sebuah kedai buku terpakai iaitu "Novelhut". Terdapat banyak buku terpakai di situ & harganya amat murah - kebanyakannya sekitar RM3.00 hingga RM8.00. Ayah & abang kedua Solehah membeli beberapa buah buku. If you like reading, that's the place.
Reading is to the mind
what exercise to the body.
~ Joseph Addison ~
Catatan:
1. Novelhut is situated on the 3rd. Level of Ipoh Parade - near one of the entrance of Parkson.
2. Belum sempat baca buku-buku yang dibeli di Novelhut.
3. I had promised myself to buy at least a book a month.

Anekdot: On "Mum's Hope"

~ Aidilfitri 1430H : Solehah with the mums & dads in the family ~
A mother may hope that her daughter will get a better husband than she did, BUT she knows that her son will never get a better wife as his father did.

Wednesday, 7 October 2009

Personal: Persamaan Tarikh Lahir

~ A'sri & Non ~
Dua orang sabahat baik kepada keluarga Solehah memaklumkan bahawa tarikh lahir mereka adalah sama dengan ahli keluarga Solehah. Persamaan tarikh lahir tersebut adalah seperti berikut:
1. Tarikh lahir mama Solehah (10 September) sama dengan Saudara Zainol - kenalan & sahabat lama kepada keluarga. Juga merupakan rakan sekursus & sifu matematik kepada ayah Solehah. Beliau menelefon sendiri mama Solehah (beliau panggil Cik Dah) untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir. Beliau juga sering bertanya khabar tentang Solehah.
2. Tarikh lahir abang sulung Solehah (Adi) pada 18 September pula sama dengan tarikh lahir Saudara A'sri - sahabat & boss nombor 3 di tempat kerja. Rakan yang banyak membantu memudahkan pengurusan rawatan Solehah.
Untuk kedua-dua sahabat tersebut - better late than never: SELAMAT HARI LAHIR
Catatan:
Persahabatan yang menyentuh perasaan.

Monday, 5 October 2009

Personal: On 'Convocation'

~ Adi & Solehah: Another same moment??? ~
It is another celebration for Solehah and her family. Solehah's eldest brother - Adi, another 'cucu' of Cikgu Mat Pedu had his convocation this morning (5th. October 2009). So, CONGRATULATION ADI - let today be another beginning of life & not the end.
Setiap orang mempunyai cara berbeza meraikan hari yang amat bermakna ini. Bagi segelintir, konvokesyen ialah hari merai kejayaan bersama teman. Namun bagi kebanyakan, hari tersebut haruslah LEBIH diraikan dengan mereka yang selalu mendoakan kejayaan kita iaitu keluarga.
Adakah rakan kita bangun tengah malam mendoakan kejayaan kita??? Anda juga seorang rakan kepada teman. Adakah anda berbuat demikian? Anda sendiri yang tahu jawapannya.
Catatan:
1. Tok Adi & sepupu - Syazwan turut serta pada hari konvokesyen.
2. Hujan turun dengan lebat menyebabkan apa yang dirancang sedikit tergendala.
3. Solehah demam - namun turut serta.

Monday, 28 September 2009

Personal: Zakwan's Birthday

~ "Ome" at his young age ~
A mother asked his son when he would be like a man.
His son replied, "When I'm tired of being a teenager."
SELAMAT HARI LAHIR
::: Time past very fast, now he's more on his own :::
Catatan:
1. Terima kasih kerana sentiasa ambil berat tentang keluarga.
2. Semoga terus menjadi anak yang soleh.
3. Gambar-gambar ini dipilih oleh mama Solehah.

Saturday, 19 September 2009

Personal: Seikhlas Hati

Dengan rasa rendah diri & penuh kesyukuran
kami sekeluarga menghulurkan ucapan
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
dan Maaf Zahir & Batin
kepada semua pembaca blog ini - kenalan & keluarga
juga kepada mereka yang banyak membantu Solehah.
Doa kami sekeluarga agar anda semua diberi
kebahagiaan di dunia & akhirat.
Silalah sila ke rumah.
Catatan:
1. Tahun pertama berpuasa & insyaAllah penuh.
2. Satu-satunya pembantu yang ada kat rumah - tolong mamanya buat kuih.
3. Teringin nak berhari raya di kampung (di kampug dah tiada siapa-siapa).
4. Missed her 2nd. brother yang tidak dapat balik berhari raya.
5. Akan menghadapi Peperiksaan Akhir Tahun selepas cuti Aidil Fitri - doakan kejayaan Solehah.

Friday, 18 September 2009

Personal: Adi's Birthday

~ Macam Politician (???) ~
Apek: How old will you be on your next birthday?
Adi: Twenty-four.
Apek: How old were you on your last birthday?
Adi: Twenty-two.
Apek: How can you be twenty-four on your next birthday?
Adi: Why not! I'm twenty-three today.
SELAMAT HARI LAHIR
Catatan:
1. Terima kasih kerana 'menghadiahkan' buku "Rich Dad Poor Dad" by Robert Kiyosaki.
2. Semoga terus menjadi anak yang soleh.

Saturday, 12 September 2009

Personal: Happy Birthday Mama 4

~ Mama & Her Old Man ~
On Solehah's mama birthday this year, I remembered these phrases:
Propensity to Change
A woman marries a man expecting he will change, but he doesn't.
A man marries a woman expecting that she won't change, and she does.
No woman is more beautiful than when seen through the eyes of one who truly loves her.
- Anonymous -
As for me:
1. In my heart, Solehah's mum is still & will remain the same as the first day I met her - i.e. 24 years ago.
2. The 10th. September this year (birthday) happened to be also on the 20th. Ramadan (wedding anniversary).
3. She also celebrates her 'birth day' twice in September.
4. Akak Solehah (Maya) also celebrate her birthday in September.
5. Moga-moga Allah memberi yang terbaik untuk beliau & terima kasih untuk segala-galanya.

Personal: Happy Birthday Mama 3

~ The mum & The 2nd. son - Kuala Perlis: 31/07/09 ~
Solehah's second brother (Zakwan) also sent a sms to her mama (at 6.35pm : 09/09/09). His message was:
Salam mama - cam na kesihatan ok tak?
Hari jadi ka esok.
Abang doa supaya mama dipanjangkan umur dan sentiasa dimurahkan rezeki.
Abang rindu mamala tapi apa nak buat dok jauh.
Pas tu abang nak minta maaf kat mama sebab mungkin waktu abang balik
'Mesia' hari tu abang wat salah ngan mama.
Mama jaga makan tau.
Catatan:
1. Later they skype. Zakwan too asked her mama about the present.
2. After that, her mum asked questions about his daily life - class, study, puasa, masak, makan, & so on ...

Personal: Happy Birthday Mama 2

~ The Mum & The Eldest Son ~
Solehah's eldest brother (Adi) sent a sms to her mama (at 5.20pm : 09/09/09). His message was:
Happy birthday mama ...
Semoga diberkati Allah.
"Orang paling awal ucap" - mana nak cari anak tiap-tiap masa ingat kat mama.
Catatan:
1. According to mama, he was second to wish her. The first was Solehah.
2. Adi called later to wish her mama personally & asked what she wanted as a present. Joking, the mum told him not from the Jalan Masjid India ...
3. His konvo will be on the 5th. of October.

Personal: Happy Birthday Mama 1

~ Mum & Solehah ~
Solehah designed her own birthday card for her mum & asked her dad to do it for her. She wrote:
Selamat Hari Lahir yang Ke-48 untuk Mama yang disayangi.
Kalau ada salah harap maafkan.
Lepas Hari Raya saya akan menghadapi peperiksaan.
Saya akan mendapatkan keputusan yang baik.
Itulah hadiah saya untuk mama.
Saya akan menunaikan janji saya untuk mama.
Sekian, terima kasih.
I love you, mama.
Catatan:
Solehah said so as she did badly (in term of the position in class) in her pre final year exam. She dropped from from number 14 to 22. Her mum was not happy at all.

Thursday, 10 September 2009

Tahfifah: On "Mama Birthday"

~ Solehah's Mama ~
On the way home from work, a man stopped at a florist to buy some flowers for her mother’s birthday. He wanted the flowers to be delivered to her 160km away.
As he walked out, he saw a girl. She was crying. He approached & asked her why. The girl told him that she didn’t have enough money to buy flowers for her mum. Sympathized, he told the girl that he will be happy to pay for the flowers.
After paying, he asked the girl whether he could follow her to see her mum. The girl nodded.
He followed the girl & was surprised as the girl took him to a cemetery. The girl put the flowers on her mother’s grave & thanked him for the flowers.
The man rushed back to the florist & cancelled his order. He took the flowers & drove all the way to give the flowers personally to her mother.
HAPPY BIRTHDAY MAMA SOLEHAH
HAPPY WEDDING ANNIVERSARY
Catatan:
1. Oleh kerana berpuasa, maka tiada sebarang sambutan - ditangguhkan.
2. Sememangnya patut dirai kerana beliaulah yang banyak berusaha untuk kejayaan & kesejahteraan keluarga.

Wednesday, 9 September 2009

Personal: On "September & Ramadan"

~ Penang, Jun 2009 ~
Alhamdulillah, it is September again. So as Ramadan. What a beauty, both came together this year. As for Solehah’s family, the month of September/Ramadan is a celebration month because:
1. 10th. September – Solehah’s Mum birthday
2. 18th. September – Solehah’s eldest brother birthday
3. 28th. September – Solehah’s 2nd. brother birthday
4. Earlier of the month (4th. September) – Solehah’s akak Maya birthday – a ‘new’ family member – got her through this blog.
5. 20th. Ramadan – Solehah’s Mum got married to her dad – that was 25 years ago.
Catatan:
Lebih membahagiakan sambutan Aidil Fitri juga jatuh pada bulan September. Namun, pastinya kurang meriah kerana abang kedua Solehah (pembantu pembuat kuih raya) tidak dapat bersama.

Monday, 31 August 2009

Personal: Salam Kemerdekaan

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
Agak lama memikirkan bahan untuk pos sempena Hari Kemerdekaan Ke-52 - hari yang amat istimewa. Masih tidak pasti apa yang mahu ditulis sehinggalah pagi tadi selepas menonton 'Malaysia Hari Ini" di TV3. Sebenarnya, penulis sedang menunggu lintas langsung sambutan Hari Kemerdekaan yang telah menjadi kebiasaan (sejak ada siaran langsung) untuk berada di depan TV menontonnya.
Hos rancangan ialah Mazidul & Ahmad Fetri. Mereka mempelawa penonton menceritakan pengalaman istimewa yang dialami sempena Hari Kemerdekaan. Terdapat dua panggilan yang sempat penulis ikuti. Kedua-duanya menarik untuk dicatatkan. Pertama yang 'meremang bulu roma & sebak' mendengarnya; dan yang kedua pula adalah 'sebaliknya' - teramatlah kontras dengan yang pertama & menyesakkan dada.
Pemanggil pertama (tidak sempat mencatat namanya) tetapi seorang Sarjan Mejar yang pernah berkhidmat di Kosovo. Semasa di sana, beliau ada memberi sebuku roti kepada seorang paderi. Paderi tersebut bukan sahaja menyatakan kesyukuran tetapi MENCIUM roti tersebut. Kata Sarjan Mejar tersebut, beliau sebak - apa lagi peristiwa tersebut berlaku pada Hari Kemerdekaan Malaysia. Katanya lagi, pemberian seumpamanya pasti akan ditertawakan jika dibuat di Malaysia.
Pemanggil kedua (kalau tidak silap ialah Mohd Helmi Abd Aziz dari Pulau Pinang) pula cuba menyalahkan TV3, khususnya Mazidul kerana penggunaan bahasa Inggeris untuk judul rancangan yang Mazidul hoskan (360 @ Three Sixty). Justeru, apakah peristiwa tersebut satu contoh:
“Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people.”
~ Eleanor Roosevelt ~
Catatan:
1. TABIK Sarjan Mejar kerana menjiwai, memahami & berkongsi erti kemerdekaan - saya turut sebak.
2. MALANGLAH bumi bertuah ini jika majoriti warganegaranya adalah individu seperti kata-kata di atas.
3. Komen ini bukan kerana saya meminati Mazidul @ TV3 tetapi atas rasa (mengenangkan apa yang Solehah & abang-abangnya - Adi & Zakwan nikmati) AMAT BERTUAH menghirup udara 'segar' kemerdekaan di negara MALAYSIA tercinta.
4. Maaf jika komen ini tidak bermutu - maklum penulis tidak mempunyai kelulusan yang tinggi.

Saturday, 22 August 2009

Personal: Salam Ramadan

Menghulurkan salam kepada
semua pembaca & pengikut blog ini.
Moga-moga anda semua memperoleh keberkatan & kesejahteraan yang berterusan.
Catatan:
1. Solehah dah mula berpuasa penuh tahun ini.
2. At this moment (6.20pm), she's still going strong, playing outside - tak merungut kata lapar @ dahaga - may be 'coz today is the 1st. day of Ramadan.

Thursday, 30 July 2009

Jamung: On "Paradoxes of Our Times"

A friend of mine send me an e-mail with the message below. At the end of the message he wrote, "If you’re too busy to take the time to send this message to someone you love and you tell yourself you will send it 'one of these days', believe me, 'one of these days', you won’t be here to send it!"
So to all my beloved blog's readers, here's the message:
Today we have bigger houses and smaller families.
More conveniences, but less time.
We have more degrees, but less common sense.
More knowledge, but less judgment.
We have more experts, but more problems.
More medicine, but less wellness.
We spend too recklessly;
laugh too little,
drive too fast,
get too angry too quickly,
stay up too late,
read too little,
watch TV too much,
and pray too seldom!
We’ve multiplied our possessions, but reduced our values.
We talk too much, love too little, and lie too often.
We’ve learned how to make a living, but not a life.
We’ve added years to life, not life to years.
We have taller buildings,but shorter tempers;
Wider freeways, but narrower viewpoints.
We spend more, but have less.
We buy more, but enjoy it less.
We’ve been all the way to the moon and back,
but have trouble crossing the street to meet our neighbours.
We’ve conquered outer space, but not inner space.
We’ve split the atom, but not our prejudice.
We write more, learn less.
Plan more, but accomplish less.
We’ve learned to rush, but not to wait.
We have higher incomes, but lower morals.
We build more computers to hold more information,
to produce more copies, but have less communications.
We are long on quantity, but short on quality.
These are the times of fast foods and slow digestion;
tall men and short characters.
More leisure and less fun;
more kinds of foods, but less nutrition.
two incomes, but more divorces.
fancier houses, but broken homes.
That’s why I suppose that as of today, we don’t keep anything for special occasions,
because every day our live is a special occasion.
Search for knowledge. Read more.
Sit on our front porch and admire the view without paying attention to our needs.
Spend more time with our family and friends.
Eat our favorite foods and visit the places we love.
Life is a chain of moments of enjoyment, not only about survival.
Use our crystal goblets. Don’t save our best perfume, use it every time we feel we want it.
Remove from our vocabulary phrases like 'one of these days' and 'someday'.
Write that letter we’ve thought about writing.
Tell our family and friends how much we love them.
Don’t delay anything that adds laughter and joy to our life.
Every day, every hour, and every minute is special.
We don’t know if it will be our last.
Catatan:
1. Sedikit perubahan telah dibuat terhadap cacatan di atas.
2. Post ini dibuat bukan kerana "you won’t be here to send it!" tetapi kerana bahan tersebut dirasakan amat dekat dengan kehidupan kebanyakan kita.

Wednesday, 29 July 2009

Personal: Kak Siti

~ Solehah & Her Kak Siti ~
Sering mendapatkan rawatan untuk Solehah membuat kami sekeluarga mengenali erti hati budi. Ratusan kakitangan hospital kerajaan kami temui & bagi kami, 99.9% mempunyai sifat yang ikhlas & terpuji. Hasilnya, Solehah tidak fobia & very comfortable. Kalau berada di hospital, Solehah akan minta dihantar untuk berjumpa dengan mereka yang pernah merawatnya.
Antaranya ialah Puan Siti Zubaidah (Kak Siti to Solehah) - occupational therapist di Hospital Sultanah Bahiyah. Mula kenal Kak Siti ketika umur Solehah satu minggu - untuk membantu menguatkan daya menghisap susu. Kemudiannya berlanjutan (sehingga kini) untuk membuat splint & membantu Solehah berjalan.
Kekerapan mendapatkan rawatan di Unit Cara Kerja, membawa pula perkenalan dengan staf yang lain seperti Abang Hazlee (suami Kak Siti), Kak Sham, Abang Azhar & lain-lain. Kak Siti, Abang Hazlee & keluarga dah jadi macam keluarga sendiri.
Catatan:
1. Kak Siti & suami kini sedang melanjutkan pengajian (secara sambilan) untuk Ijazah Occupational Therapy. Kini di tahun akhir, kalau tak silap. Semoga berjaya & terbuka hati untuk sambung ke peringkat sarjana pula.
2. Kebahagian & kesejahteraan Kak Siti sekeluarga kami doakan kerana mereka merupakan antara mereka yang pernah berbuat baik kepada Solehah dan famili.
3. Kak Siti sudi memberi 'lab coat' yang beliau sedang pakai kepada Zakwan (Solehah's 2nd. brother) ketika kami mengalami masalah untuk mendapatkan yang sesuai.
4. Bapa Hazlee (Haji Omar - mertua Kak Siti) dah jadi 'geng' borak penulis - kami sudah beberapa kali diundang untuk majlis kenduri.

Sunday, 19 July 2009

Tahfifah: On "Kindness"

~ Solehah & Dr. Lim Choo Hau (Mr. Kind) ~
One day Mr. Frog was sitting by a river. Mr. Scorpion came by and said, "Mr. Frog, I would like cross the river. As I cannot swim, would you be so kind to swim across with me on your back?"
Mr. Frog said, "But you are a scorpion and scorpion sting frogs!" "Why would I sting you? I just want to get to the other side", said Mr. Scorpion.
Said Mr. Frog, "OK, climb on my back and I will take you across."
Just about halfway across, Mr. Scorpion stung Mr. Frog. With his last breath and writhing in agony, Mr. Frog said, "Why did you do that? Now we'll both drown!"
"Because I am a scorpion and scorpion stings frogs", said Mr. Scorpion.
KINDNESS is the language that
the dumb CAN SPEAK & the deaf CAN UNDERSTAND
- C.N. Bovee -
Catatan:
1. Foto di atas diambil pada bulan Jun 2009 yang lalu semasa Solehah melawat Wa Ei (kini allahyarham) di Hospital Seberang Jaya. Kami sekali lagi ambil kesempatan untuk berjumpa Dr. Lim di hospital tersebut - that was the second time.
2. Dalam kesibukan, 'that kind doctor' masih ada masa untuk berbual & bertanya tentang perkembangan Solehah. He was very happy to see Solehah & still gave advise/tips to improve Solehah's condition.
3. Dalam pertemuan tersebut, Dr. Lim turut bertanya tentang mama Solehah yang tidak ikut serta - mama Solehah tidak tahu tentang pertemuan tersebut.
4. Agaknya, bolehkah kita mendapat layanan seumpamanya daripada doktor hospital swasta???

Personal: al-Fatihah

~ Allahyarham Wa Ei ~
Solehah’s uncle Wa Ei (Tuan Hj Ismail bin Ahmad) passed away three days ago – 5.00am Thursday, 16th. July 2009) at the age of 72. Wa Ei was (forever will be) very close to Solehah & the family. We surely miss him.
Catatan:
1. Wa Ei & wife (Wa Siah) selalu ambil berat tentang Solehah (juga terhadap semua ahli keluarga). Kedua-duanya akan bertandang atau sekurang-kurangnya telefon untuk bertanya khabar.
2. Setiap kali bertandang, tak pernah tidak menghulurkan ‘duit raya’ kepada Solehah – Wa Ei bagi, Wa Siah pun bagi.
3. Semasa Solehah dimasukkan ke ICU (for the 5th. operation), Wa Ei (dalam keadaan tak kuat & berkerusi roda) masih datang (dengan anaknya, abang Zam) untuk ziarah Solehah. Malangnya tak dapat tengok kerana hanya mama & ayah Solehah sahaja dibenarkan melawat semasa di ICU.
4. Salam takziah kepada seluruh keluarga Wa Ei - semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Monday, 6 July 2009

Personal: Hadiah

~ Hadiah Yang Amat Berharga ~
Selepas menghantar Solehah ke kelas tution Sabtu lepas (04/07/09), penulis & isteri singgah di sebuah super market - saja-saja buang masa. Kami singgah di sebuah gerai buku. Hajat nak beli buku untuk diri sendiri sempena ulang tahun kelahiran.
Belek-belek, terjumpa buku "Makkah al-Mukarramah: Kelebihan & Sejarah" penulisan Dr. Abdul Basit Hj. Abdul Rahman. Penulis pernah memiliki buku seumpamanya dan sebuah lagi mengenai Madinah - rasanya oleh penulis yang sama. Buku-buku tersebut dibeli semasa berkursus haji beberapa tahun lalu sebagai persiapan menjadi tetamu Allah dan dibawa ke Tanah Suci semasa menunaikan haji. Buku-buku tersebut telah memberi penghayatan yang mendalam kepada penulis semasa menunaikan ibadat haji.
Kini kedua-dua buku tersebut tiada dalam simpanan - entah tersalah letak @ dipinjam rakan yang hendak menunaikan fardhu haji. Namun, buku baru ini lebih cantik & kemas untuk dijadikan koleksi.
Semasa hendak membayar, isteri menunjukkan sebuah buku berjudul "Kembara Atiq Wazif Satu Anugerah" ditulus oleh Hasan Suyut. Melihat saja tajuk & kulit buku tersebut secara sepintas lalu saja penulis bersetuju membelinya. Walau pun penulis membayar, penulis anggap sebagai 'hadiah' daripada isteri (sebab beliau yang menjumpai buku tersebut). Penulis meminta isteri membuat catatan & menurunkan tandatangan pada buku tersebut.
Catatan:
Penulis sudah habis membaca "Kembara Atiq Wazif Satu Anugerah". Selesai membaca, penulis mendapati:
1. Intipati ceritanya hampir sama dengan cerita kami membesarkan Solehah.
2. Pandangan & pengalaman Sdr. Hasan Suyut (penulis buku tersebut - ayah Atiq Wazif) & familinya terhadap orang 'istimewa' dalam keluarga amat sama dengan kami.
3. Penulis rasa amat dekat dengan Sdr. Hasan - rasanya pernah bertemu & berbual. Satu ketika kami juga pernah menjadi 'penghuni' HKL - para suami sering berborak di hadapan Institut Pediatrik pada waktu malam selepas selesai urusan terhadap anak & isteri.
4. Kepada Sdr. Hasan dan famili, kami sekeluarga doakan terus dikurniakan kesejahteraan, kerahmatan, kekuatan & kebahagiaan.
5. 'Hadiah' isteri merupakan pemberian hari ulang tahun terbaik setakat ini.

Personal: Mid Term Exam

~ Solehah's Report Card & Classmates ~
On the 27th. June 2009 (Saturday) Solehah's school invited parents to meet the class teachers to discuss about the academic performance of their children. We went & met Puan Fuziana bt Ramali (Solehah's Class Teacher) who told us about Solehah's academic performance and later gave us Solehah's Mid Term Exam result. We took the opportunity to thanks all the teachers for teaching Solehah.
Following are the results:
Bahasa Melayu (Pemahaman) = 95 - Grade A
Bahasa Melayu (Penulisan) = 99 - Grade A
Bahasa Inggeris = 83 - Grade A
Matematik = 81 - A
Science = 88 - Grade A
Pendidikan Islam = 100 - Grade A
Bahasa Arab = 76 - Grade B
Pendidikan Seni = Grade A
Muzik = 84 - Grade A
Ejaan = 100 - Grade A
Spelling = 96 - Grade A
JUMLAH : 546
PERATUS: 91.0%
KEDUDUKAN: 14/43
Catatan:
1. Kami tetap bersyukur & berbangga dengan keputusan tersebut kerana kini Solehah berada di kelas 'cream'.
2. Walaupun nombor 14 dari 43 orang murid amat membanggakan, mama Solehah mahukan 'top ten'.
3. Meneliti kertas jawapan, kami yakin Solehah boleh mendapat keputusan yang lebih baik sekiranya dia tidak 'careless'.

Friday, 3 July 2009

Tahfifah: On 'Ending @ Beginning'

~ A 'Graduate' From Taska Anugrah ASFA : 2007 ~
Solehah is very happy lately as his eldest brother (Adi) is at home. Adi has just completed his practicum (industrial training) in KL and insyaAllah he will graduated soon.
Very soon (by next week - Monday, 06/07/06) his second brother (Zakwan) will also be at home. As for Zakwan, it is his semester-break.
As Adi will be the first in the family, the whole family are really looking forward for his graduation day. Anyway, for me LEARNING HAS NO END!
According to Winston Churchill:
GRADUATION!
It is NOT the end
It is NOT EVEN the beginning of the end
but, perhaps it is
THE END OF THE BEGINNING
Catatan:
Dalam Islam: Ilmu harus dituntut dari buaian hingga ke liang lahad.

Saturday, 27 June 2009

Jamung: Tips Untuk Siswa/i

~ UUM : Konvokesyen 2005 ~
Last Thursday (25th. June 2009) I read an article "Pesanan Kepada Mahasiswa" - sorry ... couldn't remember either in Utusan Malaysia or Berita Harian. It was written by Muhammad Ismail & Dr. Saiful Anuar Khalid - both are Lecturer & Senior Lecturer, Faculty of Business Management, UiTM, Perlis.
The article is on how to be a successful university student. According to Muhammad Ismail & Dr. Saiful Anuar Khalid, "Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ialah:
1. Utamakan cita-cita bukannya cinta;
2. Hapuskan sindrom backbenchers club;
3. Jauhi perangai musang, siang mengantuk malam berjaga;
4. Sentiasa menjadi rider bukannya passenger; dan
5. Bina hubungan positif dengan pensyarah & rakan-rakan.
Catatan:
Rasanya, tips tersebut berguna untuk semua yang bergelar pelajar.

Friday, 19 June 2009

Tahfifah: On 'Body, Age & Mind'

~ Penang Hill : Few Years Back ~
If we have left our dreams behind,
If hope is lost, if we no longer look ahead,
If our ambition fires are dead,
Then WE ARE OLD.
But ...
If from life we take the best,
And if in life we keep the jest,
If love we hold,
No matter how the years go by,
No matter how the birthdays fly,
WE ARE NOT OLD!
When the BODY is OLD
the MIND should remain YOUNG.
AGE
IS A QUALITY OF MIND

Thursday, 18 June 2009

Personal: Birthday vs Birth Day

~ Balu Allahyarham Cikgu Mat Pedu & Pelindung Solehah ~
Personally, I think ...
BIRTHDAYS
SHOULD BE DEDICATED TO
MOTHERS
So, on the 18th. June, 2009
Happy Birth Day, Puan Hajah Puteh Haji Hamid
Catatan:
I'm very grateful to my mother for bringing me into this wonderful world. Not forgetting my late father Allahyarham Cikgu Mat Pedu - al-Fatihah.

Personal: On 'Birthday'

~ Kad daripada mama Solehah - she called me 'ayah' ~
I just came back from my weekly badminton game about an hour ago. As usual the two ladies (Solehah & her mum) were already asleep. When I entered our bedroom, there were two beautiful birthday cards - one from Solehah & the other from her mum.
In one of the card Solehah's mum wrote:
Thank You for the memories,
the joy you crafted out of love,
the small adventures,
you've devised for me,
the companionship that we shared.
TQ kerana berbakti pd kami semua selama ini.

Solehah wrote:
Selamat Hari Jadi.
Terima Kasih atas pengorbanan mu.
Before writing this post, I checked the e-mail & I found a message from my office-mate (Ghozes - whom I treated as my own daughter). Her message was:
Happy birthday to you ..
May you have prosperous day and beautiful life ... :)
While editing this post I received this pop-up message from Zakwan (Solehah's 2nd. Brother):
AYAH ... HAPPY BIRTHDAY ... YOU ARE THE BEST ...
TUNGGU ABG BALEK BARU KITA SAMBUT ... TUNGGU TAU
Catatan:
1. Terima kasih Solehah & Mamanya di atas ingatan & pemberian kad yang diiringi dengan kata-kata penghargaan yang memberangsangkan.
2. Terima kasih Ghozes di atas ucapan & doa.
3. Terima kasih kepada Zakwan yang mengirimkan ucapan melalui Skype.
4. Ada satu missed call daripada Adi (Solehah's eldest brother) about 10.00pm - ketika sedang bermain badminton - baru sedar beberapa minit yang lalu) rasanya untuk juga memberi ucapan. He'll be coming home petang nanti.
5. Terima kasih ALLAH kerana memberikan isteri, anak-anak & rakan yang amat membahagiakan. KAU rahmatilah mereka semua YA ALLAH ...

Wednesday, 10 June 2009

Anekdot: Brain vs Beauty

~ Copthorne Orchid, Penang : 03/06/09 ~
People say that we can have either beauty or brains & not both simultaneously. People also say that doctors are brainy. Do you agree?
George Bernard Shaw (26 July 1856 – 2 November 1950 : an Irish playwright) was once approached by a seductive young actress who cooed him in his ear, "Wouldn't it be wonderful if we got married and had a child with my beauty and your brains?"
George Bernard Shaw who was hardly handsome man replied,"My dear, that would be wonderful indeed, but what if our child had my beauty and your brains?"
Catatan:
I think (experience going to the various hospitals) most doctors at government hospitals not only have both (brains & beauty) but also sincerity & caring. That's why we appreciated government hospital more campared to private.

Tuesday, 9 June 2009

Santai: On 'Fake'

~ Visiting Solehah's Uncle at Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang - 03/06/09 ~
"some people faked their smile 2 hide their feelings so that the world won't know what they feel inside."
That was the comment by 'lemon' on the previous post (Tafhifah: On 'Smile'). Thanks 'lemon'. Anyway, the following is what I got to say...
Two men were seriously ill. They occupied the same hospital room. One was allowed to sit up in his bed for an hour each afternoon to help drain the fluid from his lungs. His bed was next to the room's only window. The other had to spend all his time flat on his back. They became friends and talked for hours on end. They spoke of their life's - wives, families, homes, jobs, vacations, etc.
Every afternoon when the man by the window could sit up, he described to his friend all the things he could see outside. His friend began to live for those one-hour periods where his world could be broadened & enlivened by all the activity & colour of the world outside.
He told that the window overlooked a park with a lovely lake where ducks & swans played on the water while children sailed their model boats. Young lovers walked arm-in-arm amidst flowers of every colour of the rainbow. Grand old trees graced the landscape, and a fine view of the city skyline could be seen in distance. As he described all these exquisite detail, his roommate would close his eyes & imagine the picturesque scene.
One day, he described a parade passing by. Although his friend couldn't hear the band, he could see in his mind's eyes as it was portrayed with descriptive words.
Days and weeks passed. One morning, the man by the window passed away. After the body was taken away, the other man asked if he could be moved next to the window.
The nurse was happy to make the switch. Finally, he would have the joy of seeing the world outside for himself. So, slowly & painfully, he propped himself up on one elbow to take his first look. He strained to slowly turn to look out the window. It face a blank wall.
Later, the man asked the nurse what could have compelled his deceased friend who had described such wonderful thing outside this window. The nurse responded that the man was blind & could not even see the wall. She said, "Perhaps he just wanted to encourage you."
SORROW IS HALF GONE WHEN SHARED
BUT HAPPINESS DOUBLES
Catatan:
There is tremendous happiness in making others happy. So, the next time when you are unhappy, try doing something for the happiness of others although ...

Tahfifah: On 'Smile'

~ At RMC: Visiting Budak Boy ~
We are always grateful that we can still smile no matter how difficult life is. A lot of people can't.
It takes 72 muscles to frown but only 14 muscles to smile. Most smiles are started by others so, smile first.
Catatan:
1. Kami sekeluarga amat bersyukur (alhamdulillah) kerana sentiasa diberi ruang untuk merasai nikmat kebahagiaan hidup.
2. Kami sentiasa menerima senyuman daripada staf hospital kerajaan semasa membawa Solehah untuk mendapat rawatan. Juga di luar waktu bertugas apabila sekali sekala terserempak di luar.

Wednesday, 3 June 2009

Tahfifah: On 'Money'

~ Solehah: At Selayang Hospital ~
"Tiga Jam Tunggu Giliran". Itulah tajuk di halaman 11 akhbar Kosmo (Selasa, 02/06/09) - menceritakan pengalaman seorang kontraktor yang membawa isterinya untuk mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) pada hari Khamis, 28/05/09.
Pengalaman tersebut adalah biasa bagi kami yang selalu membawa Solehah ke pelbagai hospital kerajaan. Kami selalu set di minda bahawa 'lambat itu nikmat' - we could do a lot thing while waiting - such as reading, a glass of teh ais, a piece of roti canai at the cafe & for Solehah - dia suka dengan permainan yang disediakan di kebanyakan hospital kerajaan (ada ke di hospital swasta?? - tak pernah lihat).
Kami tidak berapa kisah tentang berapa lama menunggu. Kami lebih mementingkan kualiti & keikhlasan rawatan. So far, we got both. To the goverment hospitals especially HSB (yang banyak membantu) thanks & keep up the good service. Sesungguhnya, nilai perkhidmatan yang Solehah terima daripada HOSPITAL KERAJAAN tidak dapat diukur dengan wang ringgit.
Frankly, we believe that money CAN ONLY buy:
house but not HOME
bed but not SLEEP
clock but not TIME
sex but not LOVE
position but not RESPECT
food but not APPETITE
insurance but not SAFETY
book but not KNOWLEDGE
blood but not LIFE
medicine but not HEALTH
present but not GIFT
task but not CARING
service but not SINCERITY
Catatan:
Nak bawa Solehah bercuti sambil menziarah keluarga, kenalan & makan kenduri.